mandag den 17. november 2008

Biblioteksledermødet 2008

11. og 12. november var Sonja og jeg til Styrelsen for Bibliotek og Mediers årlige ledermøde, og det var godt og lærerigt.

Fra Jens Thorhauges beretning har jeg især noteret:

Hovedoverskriften er Fra transaktion til relation, hvilket betyder, at fokus flyttes fra de traditionelle udlånsydelser til nye samarbejder, fx børnehavebibliotek og lektiecafé.

Jens har set lyset: fremtidens bibliotek. Det ligger i Montreal: Grande Bibliotheque Montreal, der både er nationalbibliotek for den fransktalende del af Canada, lokalarkiv og folkebibliotek.
Det kan besøges her: http://www.banq.qc.ca/portal/dt/a_propos_banq/renseignements_generaux/grande_bibliotheque/rg_grande_bibli.jsp?bnq_langue=en
og er lavet på den fantastiske måde, at direktør og vicedirektør tog på verdensturne, skummede alle de bedste ideer og tog hjem og byggede skidtet. Sådan!

Kulturministeriet har udgivet evalueringsrapporten om folkebibliotekerne efter kommunalreformen.
Den omhandler bl.a. det betjeningsløse bibliotek i Gjern, der har den svaghed, at nok er der mulighed for web-kontakt med en bibliotekar i Silkeborg, men der er aldrig nogen der har tid!
Det fik Jens til at foreslå et nationalt call-center a la Biblioteksvagten.

Opfølgning på rapporten om Fremtidens børnebiblioteksbetjening er bl.a. at der søsættes et stort kompetenceudviklingsprojekt: en modulopbygget uddannelse 3-4 steder i landet - spændende!

A pro pos er der stadig i år 275.000 i puljen til børnehavebiblioteker.

Folketinget sætter et nyt udvalgsarbejde igang om fremtidens voksenbiblioteksbetjening.

På Styrelsens initiativ er der lavet en base over de ypperste biblioteksbyggerier i verden: www.librarybuildings.info Den er under opbygning, men rummer allerede en række eksempler, fra Danmark Hjørring, Kolding og Den sorte Diamant.

Mere om de andre oplæg senere.

Ingen kommentarer: